Beperkte Realtime Data In Google Universal Analytics Rapportage

Leestijd: 2 minuten

Google AnalyticsGoogle Universal Analytics heeft een bug in de realtime rapport. Google geeft aan dat er inaccurate data weergegeven worden. Mocht deze bug ook op uw Google Analytics account van toepassing zijn, dan zal de realtime data lager zijn dan dat het werkelijk is. De enige manier om er zeker van te zijn dat uw realtime gegevens correct zijn, is door te migreren naar Google Analytics 4 (GA4), als u dat nog niet heeft gedaan.

Google publiceerde de waarschuwing over onnauwkeurige gegevens bovenaan een Helpcentrum-artikel.

De waarschuwing luidt:

“Misschien ziet u weinig realtime gegevens in het Realtime-rapport in uw Google Universal Analytics-property. Om de meest nauwkeurige realtime gegevens te krijgen, is het raadzaam het Realtime-rapport te gebruiken in een Google Analytics 4-property.’

Wat betekent de bug van Google Universal Analytics voor uw website?

Eventuele ongebruikelijke dalingen in uw realtime statistieken de laatste tijd kunnen mogelijk worden toegeschreven aan dit probleem dat van invloed is op Universal Analytics-property’s.

Nogmaals, de enige manier om het zeker te weten, is door het realtime rapport in een GA4-property te controleren. Aangezien het probleem alleen van invloed is op Universal Analytics-property’s, is het onwaarschijnlijk dat Google het oplossen ervan een prioriteit zal maken.

Google stopt de ondersteuning voor Universal Analytics-property’s op 1 juli 2023, en op dat moment wordt GA4 de nieuwe standaard. Misschien wordt de acceptatie van GA4 versneld door het verlies van nauwkeurige realtime gegevensrapportage, wat voor veel mensen een groot ongemak kan zijn.

Zijn de gegevens verloren?

De gegevens die ontbreken in het realtime rapport zijn niet voorgoed verdwenen. Hoewel de hits niet werden bijgehouden in het realtime rapport, werden ze toch geregistreerd en correct toegeschreven in andere rapporten. Zo kunt u de Google Universal Analytics gegevens toch nog blijven gebruiken voor onder andere SEO.

Met het Google Universal Analytics realtime rapport kunt u de activiteit op uw site volgen terwijl deze plaatsvindt. Gegevens worden in seconden gerapporteerd, wat betekent dat ze voortdurend veranderen.

Er zijn specifieke use-cases waarbij het rapport onmisbaar is. U kunt bijvoorbeeld zien hoe goed een artikel het doet nadat het voor het eerst op Twitter is gedeeld. Of u kunt zien of een tijdelijke promotie verkeer naar uw site leidt zoals bedoeld.

Zo zou het in ieder geval moeten werken.

Met Universal Analytics-property’s in hun huidige staat, kunnen de gegevens in uw realtime-rapport nu kunstmatig laag zijn. Als realtime gegevens echter niet belangrijk voor u zijn, zal dit probleem uw gebruik van Google Analytics niet verstoren.

Als u op dit rapport vertrouwt om de prestaties van de website gedurende de dag bij te houden en nog niet bent overgestapt naar GA4, is dit een goed moment om dit te overwegen.